2014-08-10  Framtidens cyklar - del 2: NuVinci

Navväxlar är de populäraste växlarna just nu då de är kompakta, underhållsfria och effektiva. Men det var inte så länge sedan utanpåliggande växlar dominerade. Vad bli nästa steg för växling? I serien Framtidens cyklar kollar vi på teknik som finns eller snart kommer finns i cyklar och elcyklar. Det gäller både cykelteknik och eldrift.

Fallbrook har utvecklat en steglös växling som de kalla för NuVinci. Här presenterar de själva sin produkt.Hur den fungerar är inte lätt att förstå men NuVinchi har även gjort en film som försöker förklarar detta:Man behöver dock inte förstå hur det fungerar för att ha glädje av detta steglösa växelsystem, det räcker att provköra. Vi har dock haft svårt att hitta någon cykelhandlare som säljer cyklar med NuVinci system.

Cresent hade en Nuvinci 2009 men den verkar sedan länge utgången. Nuvinci har dock satt ihop en lista på några cykeltillverkare som prövat deras system, däribland Batavus, Merida, Panther, Urban Arrow och Victoria. Lastcykeln Urban Arrow med Nuvinci säljs faktiskt i sverige, dock för 40'000:- Borde dock gå att provköra i vissa ecoride butiker. Cykellagret hat två eldrivna cyklar med NuVinci från Giant och även Corratec ska en NuVinci elcykel men den har inte importerats till sverige.

Det har dock riktas en del kritik mot att det är tungt, trögtrampat samt att det slits snabbt så att alla växlar går i friläge. Vi har ännu inte kunnat pröva NuVinci men har du en sådan så dela gärna med dig av dig erfarenhet!

LÄS MER: nuvinci.info

id:13

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version