2014-08-18  Framtidens cyklar - del 3: Punkteringsfria cykeldäck

Punka är något som händer alla cyklister och det var mycket värre för 70 år sedan. Då fick man räkna med punktering dagligen. Dagens cykelslangar skiljer sig inte mycket från de äldre. Men det finns faktiskt alternativ till luftfyllda slangar. I serien Framtidens cyklar kollar vi på teknik som finns eller snart kommer finns i cyklar och elcyklar. Det gäller både cykelteknik och eldrift.


Hos smarta saker i Stockholm har de en låda med ormliknande slangar som faktiskt är punkteringsfria cykeldäck. Istället för slangar är de solida gummi/silikon-skum som gjutits till cykeldäck.

Vem som är uppfinnaren står inte ett ord om, Smarta saker brukar annars ha mycket stor fokus på just dem som gjort produkten. Troligen är det Greentyre i England som ligger bakom och de har också tillverkat däckpåtagningssleven som Smarta Saker också säljer. Greentyre gör mer än bara cykeldäck, på deras hemsida har de cykeldäcket i alla möjliga typer och färger från 16"-28" men också däck för rullstolar, skottkärror, traktorer med mera.Produkten uppfanns redan 1992 av Colin Scarsi som var trött på att få punkteringar. Däcken är gjorda av Polyuretan som finns i bland annat skosulor. Tillverkningen sker också i egen fabrik i nordösta England.

Greentyre har tyvärr ingen egen shop men man kan manuellt beställa via epost. De kan också specialtillverka i önskat format för större kvantiteter. En stor del av sortimentet finns på acycles.co.uk och där är priset ca £30 (ca 350+frakt).

Varianten hos smarta saker går att köpa både i deras butik på östermalm samt via deras webbshop för 390:-. Den finns endast i 28" (den vanligaste storleken på de flesta dam och herr cyklar). Det är också noga med att rimmens bredd är 25 mm utvändigt för att däcken skall passa. Det är sagt att de ska vara mycket krångliga att få på så man ska nog köpa till cykelspaden. Smarta saker har tagit hem dem i svart, grönt och gult men de finns också i blått, rosa, och vitt.


**UPDATERING**
Vi fick reda på av Greentyre att de importeras till sverige av Smarta Däck AB och säljs på deras hemsidan www.smartadack.se i ALLA färger och storlekar. Dock tillkommer 110 kr i frakt.

LÄS MER: http://www.smartasaker.se/punkteringsfri

id:14

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version