2014-08-19  Framtidens cyklar - del 5: Navlösa hjul

Navlösa hjul är enormt futuristiskt och ett mycket populärt koncept i futuristiska fordon och sci-fi filmer. Det är inte svårt att hitta ett gäng datoranimeringar eller hemmabyggen men att hitta ett fungerade produkt med navlösa hjul är inte lätt.


Datordesignade (CAD) navlösa hjul.


Navlösa hjul är egentligen inte navlösa utan man har helt enkelt förstorat navet så att det kommer i kontakt med däcket utan behov av t.ex. ekrar. Några rejäla fördelar med med navlösa hjul har vi svårt att finna. Man slipper visserligen ekrar och hjulen kan vara lättare att ta av men den stora fördelen är den snygga ergonomiska designen.

Det tillkommer också en stor vikt med de navlösa (fungerade) hjul som vi har stött på så de är INTE speciellt lämpligt på cyklar då navet i sig skulle väga lika mycket som cyklar. Det finns också lättviktiga lösningar som Sada Bike men är osäkra på hur stabil den är. Sedan tillkommer problem hur man ska få plats med växlar, stötdämpning, elmotor med mera.


Exemple på navlösa hjul
The Lunartic är designad av Luke Douglasland och är en bältdriven cykel med navlöst bakhjulSada Gianluca's vikbara navlösa Sada BikeThailändsk elcykel från Kasetsart University i Bangkok


Även om den höga vikten ofta gör dem olämpliga för cyklar så är de populära bland motorcyklister och det går att hitta många välgjorda motorcyklar med navlösa hjul. De flesta är dock prototyper och ingen verkar till salu. Problemen bland navlösa hjul på motorcyklar är dels priset, ca 100'000 för ett navlöst hjul men främst kanske att de slits väldigt snabbt.

Vad tror du om framtiden för navlösa hjul?

id:16

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version