2014-10-09  Recension av Force Bike Kit

Vi har under en vecka fått låna ett Force Bike elcykelkit som vi satt på vår 15 år gamla oväxlade Helkama. Installationen är mycket enkel och alla verktyg som behövs medföljer! Batteriet kommer färdigladdat och det finns även en installations video på deras hemsida.

Den har ingen sensor vid pedalerna som känner av när du trampar, utan den mäter istället när du accelererbar eller bromsar. Sensorn sitter i navmotorn och kan du tyvärr inte skilja på om det är du som trampar och bromsar eller om det är lutningen står för dessa. Att cyklar på plan mark går bra, nästan för bra, trampar man bara ett varv går motorn igång och du far iväg flera 100 meter utan att behöva trampa. Bekvämt visserligen men kravet på PAS hos elcyklar gör att detta elcykelkit troligen inte skulle bli godkänt i kontroll.

I nerförsbackar drar motorn också igång utan att man trampar och ökar farten rejält så man måste bromsar in. När man kommer till backar blir det också problem. I mindre branta backar ger motorn ett visst stöd, även om det går hackigt. Störst problem är dock branta backar, motorn ger nämligen INTE någon assistans om man inte trampar snabbare än ca 10 km/h, så orkar man inte trampa så snabbt så stängs motorn av. Man blir alltså tvungen att leda elcykeln i branta backar.

Force Bike Kit ger alltså för mycket assistans både i nerförsbackar och på plan mark och i uppförbackar får man som bäst hackig assistens eller ingen assistans. Att ha sensorns i hjulet tycker vi dock är en bra idé men denna produkt känns inte färdigutvecklad. Den skulle bland annat behöva gyrosensor för att bättre kunna beräkna rätt assistans.

Om du är intresserad av detta elcykel kit tycker vi att du ska pröva det först. Det kan nämligen fungera olika för andra cyklister på andra cyklar.

Positivt
Billig
Lätt att installera!
Inga krångliga inställningar!
Välgjord manual på svenska!
Snygg hemsida med bra information och videos!

Negativt
Dålig eller ingen assistans vid branta backar.
Överdriven assistans i sluttningar eller på plan mark.
Passar endast 28" hjul
Inget stöd för skivbromsar.
LÄS MER: http://www.forcebike.se/

id:21

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version