2014-11-25  Den stora guiden till säkra cykellås hösten 2014

Denn artikel finns även i en något förkortad videoversion:

Man behöver inte ha ett elektroniskt lås bara för att man har elcykel men bör ha ett eller flera BRA lås! Tumregeln som mans ska gå efter är att låset ska kosta 10% av cykeln som ska låsas.Det finns många olika typer av cykellåsKabellås/vajerlås
Det är bara att glömma, en tjuv knipsar av dem på några sekunder. De duger bara till rostiga gamla damcyklar. Kostar runt 100-200 kr.

Kedjor.
Kedjor är de bästa och smidigaste låsen men dess vikt gör dem väldigt otympliga för cyklar. De fungerar bäst på mopeder och motorcyklar. För en cyklist passar det inte med ett 2-5 kg tung kedja. De är inte så mycket säkrare än är bygellås och jag har ännu inte sett en enda cykel med kedjelås så det är heller inte ett populärt alternativ. De kostar 250-2500:-

Vikbara
En ny kategori är vikbara lås. De är dyra men väldigt smidiga och relativt lätta. Hur säkra de faktiskt är verkar osäkert. De härdade ståldelarna behövs nog en vikelslip för att ta sig igenom men att utforma ett verktyg för att ha sönd
Bygellås
Bygellås är helt klart de populäraste bland cyklister. De flesta kommer med hållare så de enkelt kan placeras i ramen. Utbudet är enormt men lås i bra kvalité får man ge minst 400-500 kr för.

Fler varianter:
Gear Patrol har också gjort ett intressant test med många olika typer av cykel lås.
On Lockdown: The Top 10 Bike Locks

Undvik billiga lås!
Köp inte billiga lås på t.ex. Rusta, Biltema eller Clas Ohlson! Läs t.ex. dessa recensioner om Clas Ohlson budget bygellås:
http://www.clasohlson.com/se/Bygell%C3%A5s/31-4847?showRatings=true
http://www.clasohlson.com/se/Bygell%C3%A5s-Asaklitt/31-2166?showRatings=true

Ett annat problem med billiga lås är att samma nyckel kan öppna flera lås! Se detta reportage från plus:
Cykellåset kan öppnas med vilken nyckel som helst

SVT Plus lurar många med sitt oseriösa cykellås test!
Det finns redan ett par cykeltester på svenska på nätet. Bland annat SVTs Plus test från april 2013. Man kan dock inte lita på att vinnarna i dessa test faktiskt är bra. I Plus testet så är ingen i detta test låsexperter! Han som skrev artikeln är journalist och han som testade låsen är fysik docent! De kan alltså inte mer än någon annan person om lås! Sen kan man fråga sig hur man gjorde urvalet till testet? Det finns 100-tals lås på marknaden i sverige och även om Abus är stora så är Kryptonite helt klart på plats nummer två. Testet innehåller tre lås från Abus (hälften av låsen i testet) men inte ett enda är från kryptonite! "Extreme Wirelås" är ett kinesisk hittepåmärke som säljs på Team Sportia och knappast lämpligt att ha med i ett test. Asaklitt är ett annat kinesisk hittepåmärke som säljs på Clas Ohlson.

Plus testar endast billiga lås...
På wiggle finns 72 lås till salu och hälften av dessa kostar 400 kr och uppåt. Hela pris spektrum är från 105-1362 så man kan ju undra varför PLUS test endast granskar billiga lås från 129 till 495? Var de helt enkelt så snåla att inte hade råd att köpa någon av de dyra låsen (de pröjsa t.ex. 90'000 för elcykeltestet!) eller är det helt enkelt slarv, eller testade dom bara lås som de fick gratis från företagen? Eftersom det var ett uthållighetstest och "vinnaren" gick sönder på 31 sekunder så kan de inte valt marknadens bästa lås direkt! Det testade dessutom bara TVÅ LÅS med denna metod! Låsen testades dessutom bara EN GÅNG på varje lås och med kylspray metoden där man sedan SLÅR på låset är det FASLIGT mycket mer slumpen som avgör än hur lång tid de tar än låsens kvalité!

Plus "experterna" (som verkligen inte är några lås experter) har stoltserat med att slutsatsen "Asaklitt Shackle Lock klarade sig längst och blir bäst i test. Ett riktigt bra lås för bara 199 kronor." En mening som lurat mängder med människor att köpa just detta lås!Sämst i test blev "Abus Catena kättinglås" vilket inte är så konstigt då det endast kostar 250 kr! Dvs ett av de absolut billigaste på marknaden! Det är verkligen ful och slarvig journalistik! Ett bra kättinglås kostar mellan 1000-2000 kronor! Skäms på plus för att medvetet välja en så sketet kättinglås och kalla det för test! Ett riktigt kättinglås hade de kunnat banka på i flera dagar utan påverkan!

Men är inte "Asaklitt Shackle" bra då? De flesta bygellås på marknaden hade sannolikt klarat sig betydligt längre än detta lås men några sådana ville inte plus testa förutom "Abus Ketaro". Det enda testet visade var att BÅDE Abus Ketaro och Asaklitt Shackle var undermåliga, det förstanämnda något mer så!Asaklitt Shackle eller "Bygellås Asaklitt" som Clas Ohlson själva kallar det har fått 22 recensioner på Clas Olsson egna site och betyget är uselt. Användarna som lurades av PLUS testet kommenterar här att:
"Gummeringen runt låsbygeln började släppa på ett litet ställe ganska snart efter inköpet"
" kärvar direkt", " Låset har gått i baklås och det är omöjligt att få upp det igen."
" Klumpigt lås med undermåligt ramfäste", " borde ta bort det här låset ur sitt sortiment."
" Värdelöst lås"
" Efter knappt ett års användning är låset helt ur gängorna, och hakar upp sig fullständigt"
" Låshuset samlar vatten vilket leder till att det fryser fast ... och snabbt rostar sönder."
" Absolut inte acceptabelt"
" Köpte till följd av bra betyg i Plus-recension. Precis som flera andra klart missnöjd"
" Det hjälper inte att det är stöldsäkert om det inte går att använda"
" Låshuset har rostat och kärvat ihop, vilket har gjort att jag inte får upp låset"
" Ett så "bra" lås borde väl inte rosta fast ? Fick ju bästa betyg i gårdagens Plus"

Problemet med PLUS recensionen är att den kommer upp först och ger uttryck av att vara välgjort när det är SVT som står bakom. Även den oseriösa siten "test.se" som bara kopierar andra testwe återger detta test utan att ens reflektera.Smartson testet:
Smartson har också gett sig på att göra ett cykellås-test. De anlitade en låsfirman för att testa låsen. Låssmeder dyrkar upp låsen, knappast samma metod som cykeltjuvar använder, men det är iaf bättre testpersoner är en fysiker. De har dock kommit på den smarta idé som plus att bara testa lågpris lås! Det är det absoluta bottenskrapet av märken. Kinesisk skit från Clas Ohlson och Biltema (som inte ens orkat bry sig om att namnge låset!).

Att testa vajerlås är meningslöst. Det vet man idag att det inte fungerar på cyklar, men artikeln är från 2010 så sportson kan få uppskov på detta. Abus, Jula, Biltema och Clas Ohlson bjöd dock på bygellåsen. Men spelar det något roll vem som vinner. Alla är i sämsta procentilen av kvalitet och att biltema vann betyder bara att det är bäst bland de sämsta låsen, inte att det är bra! Att det inte skulle funnits kvalitetslås på marknaden 2010 tvivlar jag på. Men oseriösa företag som Jula, Biltema och Clas Ohlson m.m. köper inte in lås med bra kvalité och nöjer sig med dessa bottennapp och tydligen fanns det inte ens internet år 2010 så testarna på smartson hade ju omöjlig kunna beställa något som inte var gjort av grannfabrikerna Shenzhen.

GPs test
Det näst äldsta testet jag hittat, från 2007. Många billiga lås från Clas Ohlson och Biltema men här har de faktiskt besökt cykelaffärerna också! De sammanfattar det själva med att "Ett bygellås från Clas Ohlson för 169 kronor är minst lika bra som ett för 649 kronor i cykelaffären. Det visar GP:s minitest av tio vanliga cykellås."

Varför ska man betala så mycket mer för ett bra lås om det inte är säkrare? Då får man helt enkelt ta och tänka efter lite.....

....om du tänkt lite så kommer du kanske fram till att det tar LIKA LÅNG TID att slipa sig igenom 1 cm härdad stål på ETT cykellås som det tar att slipa sig igenom 1cm härdad stål på ETT ANNAT cykellås! Tror man att är den enda kvalitén cykellås har är diametern på bygeln ska man nog inte publicera cykellås-test!

De dyrare låsen kan naturligtvis inte bryta naturlagarna och ha ännu hårdare stål än de billigare alternativen. Visst kan man säkert blanda in diamanter i stålet men det då är låset mer dyrbart än cykeln! Fler argument kommer senare i artikeln.

Metros gamla låstest "Storsäljaren en dröm för tjuven" från 2006.
Deras test lider samma brister som övriga tester. Det "bästa" låset gick inte att få upp med hammare (utan kylspray!) men det tog 5 sekunder med vinkelslipen! Det är ju verkligen ett "säkert" lås då! Näst bäst var "Kryptonite Evolution" som gav vika efter 31 slag. Såvida det inte var en robot som slog så är det SLUMPMÄSSIGT hur många slag som krävs! Det krävs ETT slag om man slår på rätt ställe!


Detta test var gjort 2006 men ändå lyckades de inte hitta ett enda lås för över 329 kronor. Testar man bara dåliga produkter med att slumpvis slå på dem med en hammare så är det inte ett test man ska ta sådär jätteseriöst.

Råd & Rön testet
Råd & Rön (som verkligen inte heller är låsexperter men något mer seriösa testare) har gjort ett mer avancerat test på 22 olika lås där även riktiga/dyra lås får vara med (och givetvis vinner!). Vinnarna kostade 900-1000 men mycket mer än så får man inte veta då Råd & Rön säljer testet för 35 kr.


Cykellas.se
Det enda testet vi har hittat på svenska som är gratis och någorlunda seriöst är cykellas.se. Det är en hel site om endast cykellås gjort av en person som blivit av med 4 cyklar och bestämt sig för att göra något åt det. Det finns massvis med recensioner och givetvis en topplista med rekommendationer om Abus Granit X-Plus 54 (900:-), Knog Bouncer (302:-) och Kryptonite Evolution S4 (555). Men vänta nu.... Clas Ohlson och biltemas lås var ju Bäst i test, testvinnare och andra ordkryddor. Som du ser är den typen kinesisk skit inte ens välkomna i seriösa sammanhang. Ändå går det att hitta billigare lås som Abus Facilo 32 (229:-) och Oxford Hercules Security (136:-).Stöldskyddsföreningen SSF
Stöldskyddsföreningen SSF har tagit fram en lista på 48 cykellås som enligt dem är godkända. Tidigare gjorde de testerna själva men nu är det Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som gör testerna. Jag har pratat med SP och är övertygad om att deras tester är kompetenta. Exakt hur dom går till gick inte att få reda på. De hade en norm kallad SFF 011 som de utgår ifrån men detta dokument kostar runt 500 om man vill läsa det. Jag lyckades iaf få en sammanfattning om momenten och det rör sig om Vridmoment, Hållfasthet, Sågning, Borrning, Angrepp med handverktyg, Dyrkning och manipulering samt Korrision. Ett lås godkänt av SSF bör alltså vara mycket säkert. De kan dock inte avslöja vilka lås som är testade men INTE godkänd. Deras certifikat håller i 5 år och alla tester görs på uppdrag av tillverkaren/importören.


48 lås är dock bara en bråkdel, knappt 10% av alla lås som finns på marknaden. Men antagligen har majoritet av alla lås de testat inte klarat sig. Jag har gått igenom hela listan och bara runt hälften (26 av 48) lås går att köpa i sverige.

Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB
SBCS är en annan svensk förening som utfärdar certifikat och har 64 godkända cykel och motorcykellås. Listan är dock mer eller mindre identisk med SFF. De förklarar dock via telefon att de inte göra några tester själva utan företagen som ansöker får själva beställa tester och sedan skicka in testresultaten till SBCS för att få sina certifikat. SBCS ägs dessutom av SFF.

Sold Secure
Sold secure är en brittisk organisation som gör liknande tester och har 340 godkända lås i sin databas. Vi hittar 27 lås från Kryptonite, 2 från knog, 57 från abus men inga från biltema, clas ohlson (finns i england!) eller rusta. De graderar dessutom låsen i 3 kategorier.

Behöver man ett (av SSF) godkänt cykellås enligt försäkringsbolagen?
Folksam kunde inte svara på detta och det tog ett flertal långa samtal med If för att få reda på detta. Enligt If så MÅSTE INTE låset vara Godkänt av SSF. Det står i deras finstilta att man ska ha ett godkänt lås men inte att det ska vara godkänt av SSF. Det är alltså en tolkningsfråga om avgörs från fall till fall av if. De hävdar dock att det inte är något man ska behöva oroa sig över. Blir cykeln stulen och den är fastlåst kommer de inte ifrågasätta vilket lås man hade. Vill du vara på den säkra sidan så spara kvittot på ditt lås. Vill du vara ännu säkrare så ring if och fråga.

Bästa låsen:
De populäraste låsen jag kan hitta i sverige kommer från Kryptonite, Abus, Trelock samt Knog. Jag har gått igenom HELA SFF lista och undersökt vilka typer låsen är, när de var godkända, om de finns till salu i sveriga och vad de kan tänkas kosta.

Pga html buggar så fortsätter artiklen längre ner så var god scrolla....ABUS 1000 Granit Steel-O-Flex kabel 2012 785 hos wiggle.
ABUS CU 170.230 S BC ? 2013 kan inte hitta detta lås
ABUS Granit Futura (64/120HB230) bygel 2013 850 hos cykloteket
ABUS 47/150HB and 470/150HB bygel 2014 449 hos teamsportia
ABUS Futura (64/120) bygel 2010 säljs ej längre.
ABUS U-Mini 401 bygel 2014 733 hos wiggle
ABUS U Grip (501 160HB230) bygel 2013 798 hos cykelkraft
ABUS Ionus (8900) kedja 2013 499 hos lannasport
ABUS Iven (8210) kedja 2013 549 hos tcmcykel
ABUS Amparo (485-0) ramlås 2014 249 hos cykelkraft
ABUS Bordo X-Plus (6500) viklås 2009 999 hos cykelkraft
ABUS CSI ? 2009 kan inte hitta detta lås
AXA Basta Secure 33 ? 2009 kan inte hitta detta lås
AXA Basta Secure 25 ? 2009 kan inte hitta detta lås
AXA Click-3 A ? 2011 kan inte hitta detta lås
AXA Click-3 F ? 2011 kan inte hitta detta lås
AXA Spectra defender RL kabel 2010 139 hos hagacykel
AXA Defender RL ramlås 2010 säljs inte i sverige
AXA Solid ramlås 2011 169 hos cykelgear.se
AXA Spectra Click-3 ramlås 2011 115 hos cykelgear.se
AXA Basta RB 1201 ramlås 2011 199 hos clasohlson
AXA Basta RS 1401 ? 2011 kan inte hitta detta lås
AXA Basta RS 1402 ? 2011 kan inte hitta detta lås
Biltema Lih Jaw LJ-8166 viklås 2009 199 hos biltema
Biltema Lih Jaw LJ-9080SA viklås 2009 säljs ej längre.
Asaklitt 31-2166 bygel 2013 199 hos clasohlson
Spectra Bygellås bygel 2014 329 stenstromscykel
Kryptonite Evolution Series 4 (STD) bygel 2011 ersatt med 2013 modellen.
Kryptonite Evolution Series 4 (STD) bygel 2013 429 hos wiggel
Kryptonite Evolution Series 4 (LS*) bygel 2013 538 hos wiggel
LUMA Tigre Plus ? 2009 kan inte hitta detta lås
LUMA Escudo 55HU bygel 2014 kan inte hitta detta lås
Master Lock 8239EURDPRO kedja 2013 säljs ej i sverige.
Master Lock 8238EURDPRO bygel 2013 säljs ej i sverige.
Nordic Bike Equip 250 (258 mm) bygel 2010 695 hos cykelringen
Nordic Bike Equip 330 (334 mm) bygel 2010 695 hos cykelringen
Oxford Magnum U-Lock bygel 2009 säljs ej i sverige.
Pacific Link lok-547-1 ? 2010 kan inte hitta detta lås
Plus 8 Hiplok V1.50 kedja 2013 733 hos wiggle
Plus 8 Hiplok Lite kedja 2014 471 hos wiggle
Plus 8 Hiplok D bygel 2014 349 hos wiggle
Panzer WD-125 bygel 2013 kan inte hitta detta lås
Trelock RS 390 (AIM Athos) ramlås 2010 250 hos cykelbutiken
Trelock RS 390 (AIM Athos) ramlås 2010 250 hos cykelbutiken
Trelock Peak Parts ? 2010 kan inte hitta detta lås
Trelock BS 400/B4 bygel 2011 kan inte hitta detta lås
Trelock RS 450 ramlås 2010 ersatt med 2014.
Trelock RS 450 m.fl. ramlås 2014 100 hos xxl (599:-)
Tongyong Tesz Rock TZ07002 ? 2009 kan inte hitta detta lås
Tongyong Tesz Rock TZ07002 bygel 2009 troligen "Asaklitt 31-2166".

Standard längd *Extra lång bygel


OBS! Det spelar ingen roll vilket lås du väljer i längden. Om du har en attraktiv cykel KOMMER den bli stulen om du ställer den utomhus över natten! ALLA lås går det att klippa på några sekunder men en "Cordless Rebar Cutter".

Det är dock inte många tjuvar som har en Rebal Cutter eller en vinkelslip. Det viktigaste är hur du låser den! Jag rekommenderar ändå att du som har en elcykel eller en cykel du INTE vill bli av med köper ett bygellås av BRA kvalité av ett seriöst företag!

Köp ett dyrt lås om du vill
• använda det i många år och även när det regnar och snöar!
• inte oroa sig för att det rostar sönder!
• inte oroa sig för att det slår i baklås!
• att någon med liknande lås inte råkar låsa upp med sin nyckel!
• kunna få en ny nyckel om du tappat bort dina!
• att nyckeln INTE ska böja sig och brytas av i låset!
• kunna fästa den på din cykel utan att den skakar och ramlar av!
• dyra lås avskräcker de flesta cykeltjuvar!
• att det ska vara snyggt och passa din cykel!
• inte det INTE ska vara tillverkat av "slavar" i asien för att du ska tjäna några kronor!


Det bästa låset enligt mig är Kryptonite Evolution Series 4!
• Snyggt!
• SFF godkänd!
• De har lyssnat på kunderna och rättat till fel på äldre modeller!
• Bästa ryktet i cykelbranchen!
• toppbetyg på wiggle (4.7/5 samt 98% av 58 personer)
• toppbetyg på tredz.co.uk
• prisvärt (429 sek!)
• Finns även med extra kort och extra lång bygel!
• rekommenderas av cykellas.se


Vad tycker cykelhandlarna?
Jag ringde jag också de 5 mest rekommenderade butikerna på elcykelguiden och frågade vad som rekommenderade. Några specifika lås för just elcyklar verkar inte finnas. Söders cykel hade inga specifika lås att rekommendera men de berättade att många av deras elcyklar faktiskt har inbyggda ramlås. Elcyklar är enligt dem inte så stöldbegärliga heller om man tar bort batterierna. Då behöver tjuven köpa både batteri och laddare och då finns det en risk att hen åker fast.

Bygellåset Abus Granit-X-Plus var dock det i särklass mest rekommenderade låset följt av viklåset Abus Bordo Granit X-Plus. Hiplock är ett annat rekommenderat alternativ enligt TMC. Det är många som har det fastlåst på arbetsplatsen cykelställ så slipper de släpa med sig låset varje gång. Erlan hade bara ett enda lås på hemsida men de skulle ha fler i butiken. Söders cykel har inte lagt upp sitt låssortiment men de har en massa lås med t.ex. Abus, Hiplock och Kryptonine i butiken.
Vad tycker elcyklisterna?
Jag har också bett om tips hos facebook gruppen Elhojen och där var det flera som pratade om cykellarm och gps spårning. Cykellarm fungerar ungefär som på bilar. De tjuter högljutt om någon rör cykeln. De går att hitta för 100-200 kr på bland annat tradera och fyndiq.

GPS spårning är dock klurigare. Det finns för både hundar, barn, cyklar och allt möjligt men priset är på 1000-2000 kr och gå ingår INTE hjälp med att ta tillbaka cykeln. Har frågat polisen och de tror inte de kan göra någon insats även om man kan spåra den stulna cykeln med GPS. Och sannolikheten är stor att tjuven upptäcker GPS sändaren och avlägsnar den. På sweden bike expo hittade jag dock två personer som säljer just GPS spårning för cyklar. Bägge kostade dock runt 1500 + månadsavgift. Den enda var svenskutvecklad och hon som utvecklade den sa att hon pratat med vaktbolag som då kanske skulle hjälpa till vid eventuell "reklamation".Här är något för dig som vill ha mer än bara ett lås:
LOCK8BikeWatch


The Cricket

id:25

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version