2014-12-18  Ska man köpa en Crescent?

Crescent som märke var från början amerikanskt, sedan svensk under större delen av 1900-talet men är numera europeiskt och ägs av Cycleurope. Det är inte mer svensk än t.ex. McDonalds men många ser det som ett "svenskt" märke trots att de inte delar med än namn med det som en gång var cykeltillverkarna Crescent. I och med att cycleurope köpte rättigheterna att använda och sälja cyklar under detta märke flyttades också stora delar av tillverkningen till andra länder.

"Deras elcyklar tillverkas allihop i frankrike och jag har efter mycket efterforskning och samtal fått reda på hur det ligger till."


Cycleurope har sin bas i Varbergsfabriken i sverige som numera är mer kontor än fabrik. De sålde runt 2500 elcyklar under 2013 vilket är runt 20% av marknaden (13'000 år 2013), är dock osäker på om det stämmer. De har testat många olika elsystem men har liksom de flesta andra fastnat för Bosch som sitter på hälften av deras elcyklar. Cycleurope som inte vill missa marknadsandelar har även utvecklat ett eget system kallat fullion med celler från japan och elektronik från kina. Dessa säljs för ungefär halva priset mot Bosch varianterna.


Totallt har Crescent 6 elcyklar som alla går under namnet ELASS (El-sassiterad). Topmodellen är 360/370 som är en 10 växlad pendlingscykel med Bosch och 400 Wh batteripack. Denna påminner mycket om min egna Scott E-Sub Sportster och kostar faktiskt precis lika mycket.

De har också en elassisterad variant av deras damcykel 977 som till skillnad från pendlingsmodellerna kräver mindre underhåll då den har 7 inbyggda växlar och även cykelkort och lägre insteg.


Det finns dock många osäkra kunder som inte vågar ta steget och köpa en riktigt elcykel av bra kvalité så Crescent har även en modell för att konkurrera med t.ex. Lifebike och Ecoride. Den 7 växlade finns i både herr och dammodell och den 3 växlade finns bara i dammodell. De som skiljer dem åt är främst antalet växlar. De tre växlade är 2000 kr billigare än de andra. Samtliga kommer med 300Wh batteripack på 8.8Ah men det ska även gå att uppgradera batteriet på dessa till 11Ah (400Wh) samt 14,5Ah (500 Wh) men varken Crescent eller återförsäljarna har några prisuppgifter på dessa så troligen har de flesta som säljs standardbatteriet på 300Wh.

Jag är dock fortfarande kritisk till Crescent som märke vilket beror främst på att:

• Med produktion i Frankrike med asiatiska delar är ett knappast det svenska märke med anor som de utgör sig för att vara.
• Supporten, både på deras hemsida, av säljare och via mail och telefon har vart undermålig. Viktiga saker som vart den är tillverkad, hur starkt batteriet är och hur lång garanti som erbjuds lyser med sin frånvaro. Istället får man totalt onödiga uppgifter som att handtagen och pedaler är Spectra City Concept. Finns det nån i hela världen som bryr sig om sådana detaljer? Även via epost har svaren uteblivit eller vart kortfattade. Försöker man ringa dem hänvisar en telefonsvarare alla konsumenter till hemsidan eller återförsäljare. Även på cykelmässan var kunskap inte i centrum och trots att de hade mässans största monter var alla cyklar hopklämda i ett långt cykelställ i bakgrunden. De gör heller inga reparationer alls själva utan sådant får återförsäljaren stå för.
• Ska man betala 10 gånger mer för en cykel med elassistans vill man ha någon form av säkerhet att den faktiskt håller i längden. Crescent pekar dock fegt på konsumentköplagen som är daterad och skapad långt innan det ens fanns elcyklar. En elcykel har mer gemensamt med fordon som har 5-10 års garanti av seriösa aktörer. Skulle du köpa en kinesisk bil med 1 års garanti? Troligen är svaret densamma för alla som funderar på elcyklar. Därför väljer de istället det billigaste som man kan hitta som sedan går sönder efter något år och de tröttnar på elcyklar för gott. Vilket också är förklaringen till varför elcykelförsäljningen i sverige ligger så långt efter andra länder.

Ta upp dessa saker med din cykel-återförsäljare INNAN du köper en Crescent eller något annat märke för den delen.

id:27

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version