2015-02-07  Är elcykeln Storm en bluff?

Indiegogo har just nu fått en av sina mest framgångsrika kampanjer någonsin med elcykeln Storm. Jag var själv redo att köpa två exemplar när jag fick tips om att det kanske var för bra för att vara sant.

Priset på $499 (4200) kr är billigare än någon annan liknande elcykel och även med frakt, tull och moms till sverige hade det nog inte kostat med än runt 8000 kr vilket fortfarande är ett kanonpris. Men jag har ju själv varnat så många andra för att köpa billiga (kinesiska) elcyklar som ofta (eller alltid) inte håller i längden men av någon anledning valde jag blunda för detta när jag såg denna kampanj.

Det är verkligen en välgjord kampanj och över 5000 personer har bidragit med över 3 miljoner dollar (25 miljoner sek) vilket är 4000% över de $75'000 som de bad om för att kunna bygga elcykeln och det har ännu bara gått några dagar sedan kampanjen började!

Jag pratade med en elcykel expert som jag citerar "It seems too cheap to be true, I wonder what the catch is." Jag fick också tips om en artikel på treehugger av Lloyd Alter som själv blivit lurad på kickstarter. Han spekulerar i att priset är alldeles för långt och att de två personerna bakom projektet verkar sakna digitala spår på internet.

Dan Tynan på yahoo tech skrev en artikel om Storm den första februari, samma dag som kampanjen startades, vilket gjorde att Storm fick så stora framgångar så snabbt. Men bara 4 dagar senare publicerade han en varning för Storm och skriver bland annat " It was a crowdfunding campaign successful beyond anyone’s wildest dreams. But dreams are not reality. And some things really are too good to be true."

• Dels har Storm fått en varning från ett annat elcykel-företag i Florida om att de inte får använda namnet Storm.
• Dels är prestandan på elcykeln rejält överdrivna.
• De har tagit ner hemsidan på Storm-ebikes.com
• De saknar helt både epost, postadess och telefon.
• Det finns inget registrerat företag bakom.
• På indiegogo kan man inte ändra sig och få pengarna tillbaks vilken man kan på kickstarter.
• Indiegogo har heller inte krav på att man faktiskt ska få den utlovade produkten, vilken kickstarter har.

Även ElectricBikeReview är kritisk och har gjort en 18 minuter lång video där de bland annat efterfrågar garantier, kritiserar batteriets kvalité, cykelns vikt och prestanda och att det endast är två personer bakom som omöjligt kan få klart flera 1000 elcyklar till i maj 2015. Folk väntar t.ex. fortfarande på The Copenhagen Wheel.

Sagan om Storm är sannolikt för bra för att vara sann....


Is the $500 Storm Electric Bike on Indiegogo a Good Deal?
Is the $500 Storm e-bike too good to be true? Looks like.
https://www.yahoo.com/tech/a-500-ebike-not-so-fast-110086504619.html
The Storm eBike: An Inexpensive Answer to Gridlock?

LÄS MER: http://www.treehugger.com/bikes/500-stor

id:29

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version