2015-02-22  Det finns hjälp om batteriet strular!

Inge importörer, återförsäljare, cykelbutiker eller verkstäder reparerar elcykelbatterier i sverige. Om det strular får du antingen ett nytt på garantin eller köpa ett utanför garanti. Alla elcykel-batterier är dock uppbyggda av celler eller påsar men många går att reparera!

36V har de flesta elcykelbatterier som säljs i sverige men ett lithium batteri ger dock bara runt 3.6 Volt så de innehåller ofta minst 10 seriekopplade mindre batterier. I Bosch populära powerpack på 300Wh från 2013 ryms 40 batterier:


ca 40 celler i ett 36V Bosch powerpack batteri72 celler i ett 48V 24AH DIY batteri


Oftast är det bara en av dessa celler som krånglar och behöver lagas/bytas ut. Ibland har en av cellerna en lägre voltstyrka än övriga batterier och drar då ner prestandan för hela batteriet. Antingen laddar men bara den cellen långsamt med en specielladdare eller så byter man ut den.

Vill du inte göra det själv så känner finns det inte så många alternativ. Det finns en elcykelbyggare i Farsta i stockholm som gjorde detta ett tag men han hart slutat med det, det fanns också en kille i bromma som gjorde det men han har också slutat.


Sen så finns det himex i danmark som specialiserat sig på just detta.
Jag har själv inte prövat denna tjänst ännu men det är bra att veta att den finns. För 449 dkr + frakt fixar dom det. De har också en garanti så kan de inte fixa batteriet så kostar det bara 249 dkr. De säljer sig har fixat 1000 tals batterier sedan 2004 och de kan även byta ut alla celler i ett batteri till nya om det visar sig vara helt dött.

Siten är dock på danska, frakten kan bli rätt dyr (500-1000 kr?) och väntelistan är på ca 2 månader för tillfället. Det finns dock ingen garanti för hur länge det ska fungera och ett batteri med en "seg cell" kan behöva repareras många gånger innan hela batteriet har gjort sitt.

Har du prövat deras tjänst så hör gärna av dig!

Uppdatering 2015-12-08
Vi på elcykelguiden har nu införskaffat specielutrustning för att kunna reparera ojämna celler. JUst nu är det kostnadsfritt för privatpersoner.

LÄS MER: http://www.himex.dk/

id:30

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version