2015-09-25  SVT: Elcykeln intar vägarna

SVT i västerbotten har gjort ett kort inslag om elcyklar. De låtsas fortfarande som det är år 2010 och att elcyklar är något nytt. Visst blir de fler och årsförsäljningen ökar men det är FÅ som verkar ha hajat är att elcyklar INTE håller mer än 1-3 år! Ja Nästan alla under 20000 kr håller inte längre än så. Visst finns det enstaka personer som klarar hålla sina rullande 4-5 men då med många batteribyten och andra reservdelar. Och ska man jämföra med tyskland (som har över 1 miljon elcyklar), holland (1'8 miljoner) och kina (har sålt över 120 million t.o.m 2012) så finns det inte sverige knappt 100'000 elcyklar sålda och kanske 1/3 är vid liv.

Linnea som intervjuas i klippen verkar HELT ny på både cykel och ELCYKEL då hon nämner att hon tidigare kört bil. För mig tog det 10 minuter att vänja mig men jag hade ju kört cykel innan. Visst KAN det gå fort MEN det finns inte bara EN hastighet på dessa, 25 km/h, utan man får PRECIS som på vanlig cykel anpassa hasigheten. Elcykel är ett hjälpmedel i backarna och INGEN fara där man behöver bygga om hela landets cykelnät för att medelhastigheten ökar med 0,04%.

Cykelfrämjandet är väll inte direkt några elcykel entusiaster utan snarare neutrala på områden. EcoRide är väl dock ett väntat val cykel att representera elcyklar i sverige då de är sveriges största märke. Men eftersom jag själv bott i Umeå vet jag det inte är ett fordon som är speciellt lämplig för den snö som förgyller staden större delen av året.
Om man ska skriva något om elcyklar såhär hösten 2015 så har vi några ämnen som är lite intressanta:
? Eldrivna lastcyklar är mycket heta just nu och många sådana sågs på Cykelkarnevalen förra helgen. Vi har dock ett svensk märke, Livelo, som bygger lastcyklar själva på Karlaplan.
? Snabba elcyklar är heta och attraktiva och det finns massvis trots att ingen säljer dem. Vart kommer de ifrån och vart skaffar man dem?
? Både Yamaha och Shimano presentera egna system som ska konkurrera med marknadsledaren Bosch. De sitter på såväl Scott som svenska Skepphult.
? Vad hände med Ikeas elcykelrevolution (Tips: Den ställdes in pga dåliga batterier).
? Vad visades upp på Eurobike för några veckor sedan och vad får vi se på Sweden Bike Expo till våren (de ha mycket förändringar på gång).
? Många butiker har stora årliga elcykel reor (cykloteket och utesport har bägge 20% rabatt såhär års).
? Kan man cykla elcykel på vintern eller ska man ställa av den, vad gör man då med batteriet?
? Hur svenska märken som Kärnan, Sjösala, Batbike, Orion och Lifebike.
? Varför har inte Sverige haft någon elcykel revolution (Kort stavas det garanti, ingen vill köpa ett dyrt fordon som ingen säljare vågar lova mer än 1 års garanti på. Det långa svaret är att cyklandet är lågt i sverige då det både i stockholm och göteborg är livsfarligt att cykla).
? Vilka alternativ finns för företagen? Ge förmånen "en elcykel" istället för att "betala resekostnader eller sponsra elbil". Kan man frakta varor på en elcykel (ja, 250 kg styck och med 4 kan man frakta 1 ton och det går SNABBARE än med lastbil), kan man åka taxi på elcykel (självklart, det är bra mycket roligare också). Vad mer kan elcykeln ersätta?

LÄS MER: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast

id:44

Har du en nyheter om elcyklar som skulle passa här? TIPSA OSS!


© elcykelguiden.se ® 2014-2017Siten visas i desktop-version - Växla till mobil version