5 största elcykel-nyheterna 2017

Elcykelpremien

I september 2017 blev det klart med en Elcykelpremie på elcyklar och elmopeder. Det är regeringen som beslutat detta och naturvardsverket som kommer sköta premien. Rgeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år under perioden 2018–2020 för premien. Den är dock begränsad och bara elcykelar och elmoper som är CE märkta eller CoC intyg kommer omfattas.

Årets julklapp

Lite som på skämt utsågs elcykeln till årets julklapp strax innan jul 2018 av Svensk Handel. Den är naturligtvis för dyr för att bli en julklapp åt gemene man och en elcykel, liksom kläder, är något man behöver testa nog innan man väljer något som passar. Det var säkert välment av Svensk Handel men enligt elcykel säljarna har de inte påverkar försäljningen alls. Ska en elbil bli nästa år julklapp kanske?

Elcykel försäljning

Under 2017 års cykelsäsong såldes 67 500 elcyklar vilket var en ökning med 50%. Föregående år var det 45 000 och föregående år 30 000. Trots elcykelpremien så tror vi att ökningen kommer stanna av något och sluta under 100000 elcyklar 2018 och strax under 50%. Marknaden börjar bli mättat och de flesta som är intresserad har redan en elcykel. Behovet av nya batterier kommer dock öka och till gamla modeller går det ofta inte att få tag på batterier till så där kommer behovet att renovera batterierna öka med.

12% rabatt på cykel och elcykel reparation

Momsen för reparation av cyklar och elcyklar sänks från 25% till 12%. Detta är mycket positivt då det framgår att det även gäller elcyklar och elsystemet inklusive batterier vilket vi fått redan är den främsta anledningen till att bland annat Batteridoktorn startades just 1 januari 2017 som jobbar främst med att renovera just elcykelbatterier.

Stans nya hyrcyklar har elmotor

Det är nu klart att reklamföretaget JCDecaux tar över avtalet efter Clear Channel (som haft det i 12 år) och kommer hyra ut cyklar i stockholm och hela systemet kommer byggas om. De får då också använda de 700 reklamtavlor som ingår i avtalet (som är värt ca 250 miljoner kronor). I april 2018 kommer ca 1000 av City Bikes cyklar som man kan hyra i stockholm bytas ut till elcyklar. Senast 2019 ska det finnas 5000 elcyklar att hyra. Det kommer kosta 19 kr att hyra den i 24 timmar eller 50 kronor i en månad. De kommer också kunna gå att hyra dygnet runt och året runt vilket inte har gått med de vanliga hyrcyklarna. Hur de löser laddningen är dock inte klart ännu och priset låter för bra för att vara sant.

Har vi missat någon viktig nyhet?

Leave a Reply