EUs nya strafftullar på elcyklar är nu klara

Trots protester har EU gått vidare och nu officiellt infört strafftullar på elcyklar från kina. Riktigt hur mycket den hamnar på är oklart men det handlar om 21.8% till 83.6% men de flesta kommer troligen får 37% strafftull. Dock är det 6% tull på elcyklar redan så troligen kommer denna tull ökas snarare än att det blir 6%+37%. Det är en smärtsam siffra och det är du som konsument som kommer få betala.

I stort sett alla svenska elcykel importörer kommer drabbas! Vi kommer snart kunna se kampanjer på att du ska köpa elcykel innan priset höjs! De flesta har redan en hel del elcyklar i lager som inte drabbats av strafftullen men räkna med en kraftig prishöjning till nästa år! Får vi en borgerlig regering i höst så kommer de sannolikt också ta bort elcykelpremien så ska du köpa elcykel så gör det omgående. Nästa år kommer marknaden tunnas av och antalet sålda elcyklar kommer troligen halveras! Elcyklar kommer inte längre vara ett “folkvänligt” folkhemsfordon utan en lyxvara.

 

I sverige är det mig vetandes endast Walleräng (32000 kr), Skeppshult (25000), Nishiki (23000 kr) och vissa Crescent (inte de billiga utan de på 25000 kr och uppåt) som byggs i sverige.

Vad de gäller de stora internationella märkena Trek (99% i Asien), Specialized (Asien), Scott (Asien), Merida (?), Giant (Taiwan), Haibike (Tyskland) och Cube (?) så är det osäkert var de tillverkas.

 

Övriga:

Orbea (gör ramar i kina, målas och färdigställs i spanien)

Elcykelmärken som tillverkar sina cyklar i Europa (och som ligger bakom strafftullen!):
Haibike (Factory Tour)+ troligen Winora samt BH m.fl.

 

Vilka som ligger bakom lobby organisationern EBMA som påtvingat strafftullarna är okänt. Hör av dig om du vet mer?