Elcyklar i Sverige 2022

Lista över vilka elcykelmärken som finns på den svenska marknaden 2022? Går igenom dem efter deras ranking på Google. Detta är INTE en topplista. Siffror är för att jag ska koll på hur många det finns med egna hemsidor. Finns över 100 märken så listan kommer uppdateras alltsom.

1. Crescent

Troligen sveriges största cykelmärke och erbjuder traditionella herr och dam elcyklar samt något sportigare hybrider. Gjorda för cyklar mycket på. Alla deras elcyklar har nu koppla systemet så räkna med extra strul om du glömt lösenordet eller glömt ladda batteriet! Deras cyklar kostar mellan 20000-37000 kr. Crescent ägs av koncernen Cycleurope Sverige AB samt Cycleurope AB.

2. Biltema

De satsar på lite “roligare” modeller. Deras cyklar är inte tänkta att användas ofta. Vikbara camping elcyklar, en fatbike och en del herr och dam modeller. De har ingen speedbike längre men däremot en lyxigare elcykel med mittmotor från Shimano Steps! De skryter om att man får ut 1000 laddcykler. Men det har dom ju sett till att man inte får ut på någon annan model som har planerat åldrande! Biltema Sweden AB.

3. Ecoride

Troligen största märket i Sverige elcyklar! De har nu delat in cyklarna i 4 kategorier, deras storsäljare Ambassadore som är mera tradionella herr/dam Stadscyklar. Finns både med deras egna system samt med Shimano Steps. Tripper kategorin är lite sportigare och tänkt fritid och pendling. Har för mig att den lager ner Walleräng men under denna kategori hittar men liknande elcyklar, med egna systemet och Shimano. Flex är små mestadels vikbara elcyklar tänkt för camping och kortare turer. Sedan har de också en lastcykel i kategorin Loader. Förut sålde de Urban Arrow ett tag men nu har de en cargobike liknande modell. Kollar vi på ekonomi så verkar ha nått sin topp och ligger på en omsättning på ca 150 miljoner i 3 års tid. Frågan är väl om de kan ligga kvar på samma nivå eller om det bara kan utför för Ecoride AB?

4. Stålhästen

Elcyklar i stil med Crescent. De har 3 modeller alla med Shimano Steps (förutom 1). Prima är klassiska damcyklar med batteri på pakethållaren. Suverän mer Unisex och Hybrid. Ingenting som sticket ut men det är nog ett bra val om du kan köpa av din lokala cykelhandlare. Deras ekonomi (Stålhästen Cyklar AB) växer stadig och de har nog potentiell att växa lite till.

5. Decathlon

Minst lika stora som Biltema hemma i Frankrike men i sverige har de bara 4 butiker, 3 i Stockholm och en i Uppsala. Skulle gissa att de inte har så mycket elcyklar i varuhuset utan dem köper man nog på nätet. Deras egna märke Btwin är nog i stil med Biltema men troligen utan planerat åldrande. Sedan säljer de några märken som ingen i Sverige hört talas om! Antagligen är servicen på cyklar noll så ser ingen anledning att någon skulle vilja köpa från dem! Det har dessutom gått jävligt dåliga för DECATHLON Sverige AB med låg omsättning (jämfört med hemmamarknaden) och stora förluster varje år! De växer visserligen i omsättning varje år men ingen kommer fortsätta pumpa in pengar i detta om det inte går med vinst! Räkna med att de lägger ner i Sverige 2022 eller senast 2023!

6. Evobike

Nordbutiker AB har ca 10 olika webbshoppar men Evobike är nog en av deras största. Lågpris cyklar på nätet. De säljer alla möjliga elcyklar samt elcykelkit och tillbehör. Nyhterna för 2022 ser ut precis som deras vanliga sortiment, men ett stort undantag. De har en lastcykel… MED FETA DÄCK!

Ser helt absurd ut! Jag vet själva fördelarna med feta däck och skulle gärna provköra denna! Nordbutiker AB blev för några år sedan uppköpta av en riskkapitalist och de de verkar ha gott om pengar till expansion men väldigt liten vinst. 2020 under 1% av omsättningen. Ekonomin gäller dock alla deras webbshoppar så det är svårt att veta om Evobike går men vinst eller förlust.

7. Gazelle

Kommer oväntat på plats 7 på google! Visste inte att de fanns i sverige men är stora i europa! De skryter om “125+ års erfarenhet” vilket är löjligt dels för att elcyklar bara funnits i 15 år och hemsidan funnits sedan slutet av 2020! De skryter också om gratis provkörning! Vem i helvete tar betalt för provkörning!? Och så har de 10 års ramgaranti! När man inte kan ge lång garanti på hela cykeln skryter man gärna med något som inte gå sönder! En cykelram kan hålla i 100 år! Finns många gamla Crescent och monark cyklar på över 100 år som fortfarande rullar! Gazelle kanske är ett bra märke och har bra elcyklar me de kommer inte finnas kvar länge i Sverige! Kan inte ens fietsenwinkel (Smartcyklar) klarar av att etablera sig i Sverige så kommer inte lilla Gazell att göra det, inte ens om de försöker i 125 år!

Försöker hitta lite mer info företaget bakom men de håller allt hemligt! Telefonnumret går till holland! Och deras enda adress är till en PO BOX! De verkar inte ha en enda återförsäljare i Stockholm men hittar att de har 4 butiker i skåne! Troligen är det ett danskt företag som försöker etablera märket i Sverige. fietsenwinkel gick ju samma väg till Sverige via danmark.

8. outl1

Lågpris elcyklar på nätet i stil med Evobike. De köper beröm på trustpilot för att försöka maskera den dåliga kvalitén! De lägger mycket pengar på marknadsföring och fina bilder och en kund av 10 kanske är nöjd ett tag men knappast en elcykel man ska köpa om man har ont om pengar! Denna typ av lågpris elcykel ska BARA köpas hos din lokala cykelhandlare där du kan få hjälp med reparation! Det är nog därför lågprismärket Marvil troligen är störst i Sverige! De har inte ens hemsida! De skryter också om att de har LG, Samsung och Panasonic celler i rubrikerna! Det spelar inte så stor roll om batteriet är dåligt byggt och resten av elcykeln går sönder!

Men hittar att även Out1 har blivit uppköpta av riskkapitalister! Bygghemma Group AB som har köpt 51% av företaget 2009! Detta tillförda kapital gjort att företaget växte enormt och ökade omsättningen med över 100% och vinsten med över 1000%! Företag som säljer skräp är dock inte hållbart i längden och snart kommer nog kineserna hitta billiga sätt att skicka elcyklar över hela värden och då finns det ingen plats för företag som Out1. redan nu finns det 100 tals modeller på aliexpress som skickas från dropshipping lager i europa. Men vill du bli av med några 1000 lappar på något som kanske håller en vecka och inte vet bättre så finns Out1 där och levererar! Innan du fattar en åsikt om företag så läs minst 100 valfria omdömen så fattar du varför jag är så kritisk mot dem!

9. XXL

De floppade enormt med deras Velocity elcyklar som hade katastrofalt dåliga batterier! Nästan ingen höll ens i 3 år! Innan dess försökte dom verkligen och sålde en bra elcykel under namnet Diavello som vunnit en massa priser! Problemet var IKEA ville se grönare ut så de sålde samma modell som IKEA Folkvänlig till underpris och XXL kunde omöjligt sälja identiska Diavello till över dubbla priset och fick rea ut dem! Tycker lite synd om dem! De försöker faktiskt! Och numera säljer de enbart premium elcyklar av kända märken samt deras egna märke White. Där verkar de ha enbart Shimano Steps och eftersom de är duktiga på att pressa priserna så kan de sälja dem för 20000-22000 kr. Och de flesta XXL butiker har faktiskt en cykelverkstad så ska du köpa en elcykel med Shimano Steps så kan du kolla in White om du har en XXL butik nära dig!

10. Jula

Lågpris varuhus och där ska man verkligen inte köpa elcyklar, även om det är billigt! Men står du mellan att köpa på Biltema eller någon oseriös onlinebutik så är ändå Jula det lite bättre valet. Men förvänta dig inte att den håller i mer än 3-5 år och du behöver vårda den väl och reparera den ofta. Förvänta dig inte att de har reservdelar (förutom cykellang).

11. Wafabike

Förväntade mig inte dem på 11 plats på google. Senaste jag kollade in dem hade de inte sålt mer än kanske 100 elcyklar och precis uppfunnit Mr Jeff. Men jag måste erkänna att de har intressanta modeller! I Am Cargon har jag faktiskt fått provköra en gång och den var skithäftig!

Men deras toppplacering på google bland jättar kan nog förklaras googles algoritm. De vet att jag gillar häftiga elcyklar och tror jag skulle gillar waffabike. Sök gärna på “elcykel” på google, detta blev träff 45 för mig, mellan Jula och Trekbikes. Idag 3 dagar senare är de på plats 52.

Wafabikes är visserligen något större än när jag såg dem första gången men inte mycket. De omsatte 5 miljoner 2020 vilket placerar dem bland de absolut minsta svenska cykelimportörerna. Då deras elcyklar kostar från ca 25000 kr sålde de gissningsvis max 200 elcyklar under 2020. Någon vinst blir det inte men de verkar ha gått om kapital och investerade 4 miljoner i företaget under 2019. Jag tycker wafabikes är intressanta och de säljer unika modeller som du inte hittar på så många andra stället. Helst ska du köpa elcykel i cykelaffär så du kan få hjälp med service. Notera också att de flesta av deras modeller inte är klassade som elcyklar eller elmopeder och är olagliga att framföra. Blir du påkommen på en I Am Carbon i 50 knyck blir du av med körkortet och kanske hela fordonet! Det kostar att ha kul!

12. Trek

Är ett gigantiskt märke! De är på plats 2 efter gigant över världens största cykelmärken så självklart går det att köpa dem i Sverige. Deras hemsidan är den samma som andra länder och den är bara översatt så det är svårt att veta vilka modeller som sälja i Sverige. Men det verkar röra sig om 3 modeller som finns i en drös varianter. Verve+ (Stadscykel), Allant+ (Lång Pendling) och District+ (Kort pendling). De verkar Bosch elsystem på alla elcyklar och de kostar från 30000 kr till 50000 kr. De är säkert bra elcyklar allihop men de är dyra och det finns många liknande modeller från alla stora märkena. Om din lokala cykelhandlare säljer Trek och kan serva dem så är det ett bra val. Det verkar finnas ca 100 återförsäljare av Trek i Sverige. Trek Sweden AB har ökat omsättningen ca 50% varje år sedan 2016 och det är samma takt som marknaden för elcyklar har växt.

13. Motorsweden

De säljer billiga kinesiska elfordon likt out1 och Nordbutiker men är inte inte riktigt lika dåligt rykte även om de säljer snarlika produkter. De säljer dels andras märken men bland elcyklarna hat de just bara sitt eget Ten7. De liknar modellerna som även Wafabike säljer som ursprungligen hette super73 men Ten7 har bara lagliga 250W modeller. Visst är man frestad att köpa när priset är så lågt men går den sönder kan du nog inte räkna med att få hjälp att fixa den. Det måste du klarar själva och hoppas att de har rätt reservdelar i lager. Det är inte lätt att hitta via hemsidan men söker man på t.ex. laddare så har de ca 30 modeller och alla verkar finnas i lager. Så ska du chansa på en billig cool elcykel och kan fixa den själva är Motorsweden helt klart bättre än Nordbutiker och Outl1. Och kan du ta dig till någon av deras butiker i Göteborg eller Skåne så kjanske detta är ett bra val för dig. North European Trust AB finns även Finland och Norge. De omsatte 100 miljoner 2020 och växer sakta.

14. Nishiki

Ett företag många älskar men som de flesta inte känner till. De är väldigt små i elcykelsverige men även om de listar över 50 återförsäljare i Sverige och danmark så har jag bara sett en Nishiki elcykel en enda gång. Det är ett ganska rörigt märke som en gång var japanskt, som köpes av svenskar. Sen flytta dom produktionen till Göteborg, sen flyttade de produktionen till asien och vad det gäller deras elcyklar verkar de ha bytt elsystem många gånger. De verkar ha 3 modeller numera, Urban, som troligen är en pendlar modell med elsystem från Promovec. Master är mer en Citybike/Damelcykel. Också med Promovec. Och deras sportigare elcykel PRO har elsystem från Yamaha. Företaget Unicykel AB har bara 11-12 anställda vilket självklart är för lite för att ha en storskalig cykelproduktion utan det räcker till ekonomi och kundtjänst. Deras omsättningar ökar i takt med elcykelmarknaden men de har gått med miljonförlust 2016-2018 och samtidigt minskat Omsättningstillgångar (Lager) med ca 4 miljoner. Men de verkar ha en skyddsängel som varje år sätter in flera miljoner i eget kapital i företaget och 2019 vände det och 2020 blev det en vinst på ca 10%. Kanske Nishiki har hittat sin plats i cykelsverige?

15. Skeppshult

Kände på mig att de skulle komma snart. Ett klassigt svenska märke. Har för mig att Mia Skäringen har en skeppshult? Inte elcykel dock. Har också för mig att de är det enda svenska märket som bygger ramarna i Sverige. Men hittar detta citat på deras hemsida “Sverige som tillverkat egna cykelramar i obruten följd sedan starten 1911.” Jag minns att jag pratade med på en cykelmässa runt 2016. De hade jobbat många år med att ta fram en elcykel och valde till slut Shimano Steps som lanserades samma år. Elcyklarna ser dock ut som kinesiska elcyklar med elcykelkit på. De flesta som använder Shinamo Steps har batterierna snyggare integrerade i ramen men eftersom de även bygger vanliga cyklar av samma modeller är det kanske enklare att tillverka. Ramarna är dock specialgjorda för att passa Steps mittmotor. De har 4 modeller; Pro, Favorit, Nova och Natur. Bättre är det löjligt dåliga namnet “Cyk El” de hade i början. Alla finns i både Herr och Dam modell. Skeppshultcykeln Aktiebolag har en stabil omsättning och vinst varje år och ökar stadigt. Detta är nog ett företag som finns kvar i 100 år till, med eller utan elcyklar.

16. Merida

Stort internationellt märke som satsat på elcyklar länge. De är stora inom cykelsport och har även några absurt dyra Mountainbikes för ca 60000-135000 kr! De använder alla Shimano Steps elsystem. De har också city elcyklar under namnet eSpresso från ca 33000-45000 kr. Samt även några Landsvägscyklar under namnet eSilex och eSpeeder. Det löjliga med Landsvägscyklar är ju att man ofta cyklar mycket snabbare än 25 km/h så en hjälpmotor som stänger av 25 km/h är rätt meningslös. Den kanske kan hjälpa till vid start eller i backar men elsystemet tillför så mycket extra vikt att de blir betydligt sämre än en liknande cykel utan elmotor. Dessa är dock byggd för låg vikt och har lite friktion från motorn som INTE är en från Shimano utan en navmotor från MAHLE . Batteriet är integrerad i ramen och det syns inte att det är en elcykel! Kolla in sprängskissen på deras x35 system:

Merida har sin nisch med sportiga elcyklar och har du råd får du säkert en härliga elcykel. Men det är verkligen inte elcyklar för vanliga människor som vill ta sig från punk a till b. Det största problemet med dyra elcyklar är inte att de är dyra utan det är att du garanterat kommer få den stulen om du låser fast den utomhus. Men vill du bara ha kul några gånger om året är nog Merida rätt för dig. Merida Sverige AB är dock ett väldigt litet företag med bara 5 anställda som troligen bara sköter ekonomin. Det har troligen lager i något annat EU land. Det märks att de inte hunnit med i e-svängen och omsättning och lager har minskat rejält sedan 2016 och vinsten är försvinnande liten och 2020 var de tvungen att skjuta till med 2 miljoner eget kapital för att inte gå med förlust. Det finns en stor chans att Merida i sverige lägger ner inom 5 år. Men den som verkligen vill kommer säkert kunna köpa en Merida från ett annat EU land.

17. Batavus

Stora i europa på elcyklar. En del av Accell Group som även äger Haibike, Winora, Ghost,  Koga, Lapierre, Raleigh, Sparta, Babboe och Carqon. I Sverige sköts argenturen av Vartex AB som även säljer gymutrustning och fitnesskläder. Vartex AB startades 2020 och har ännu inget bokslut. Vem som hade batavus innan dess var nog också Vartex men med ett annat bolagsnamn.

De har precis som Crescent länge förlitat sig batterier från Phylion. De har fortfarande Phylion på de billigare modellerna som Genovo, Torino, Verona. Men på de lyxigare modellerna med mittmotor har de Yamahas elsystem. Det är väldigt traditionella elcyklar i stil med Crescent och promovec.

18. Canyon

INternationell jätte som även har en svenska översättning av deras internationella webbsida. Precis som Merida specialiserar de sig på tävlings och nöjes cyklar. Det verkar dock i sverige röra sig endast om en online webbshop och vill man kolla på cyklarna får man besöka deras showroom i Tyskland. Kan inte hitta något spår av att de ha sammarbete med någon i Sverige så köper du en Canyon får du serva och fiuxa den själva.

19. Meter

Dessa känner jag till men har liten koll på. Som cykelvärdens vinylskivor. De släpper sina cyklar i limited edition, vilka så få som 5 exemplar. De är handbyggda i Stenkullen och kostar 20000-60000, just nu. De kanske även har ett ännu högre andrahandsvärde. Känns som cyklar man samlar på, inte cyklar på. Lite som Itera cykeln. Dock verkar de endast göra vanliga cyklar för tillfället. Men de hade en elcykel vid namn “Meter NITE”. Känns inte som detta är något man bör överväga om man vill använda cykeln. Men folk köper ju NFT och kryptovalutor så varför inte handbyggda cyklar som bara är till för att öka i värde.

20. Wheelström

Relativt nytt “svenskt” elcykelmärke. Domänen registerades i Finland 2017 och hemsidan lanserades 2018. Den var från början på engelska men med samma modeller som nu. De hade riktnummer +358 som går till Åland. De verkar ha återförsäljare i Åbo och Tammerfors. Deras lastcykel verkar ha batteri från Phylion och de andra cyklarna från Porta Power. Snygga och billiga med i Sverige finns det många som säljer nästan identiska elcyklar.

Efter ca 200 träffar börjar google lista utländska sidor så jag återgår till min egen lista över svenska elcykelmärken.

Aspenäs

De har numera endast en elcykelmodell och på order där det inte finns några andra cykelaffärer kan den kanske vara intressant.

Avance (Konkurs)

Säljer fortfarande precis samma modeller som från starten. Minns att jag kolla på dessa första gången jag skulle köpa elcykel. Han verkar också fått 17 återförsäljare som säljer hans elcyklar. Det unika är att de har 16 Ah batteri vilket är runt 50% mer än de flesta vanliga elcyklar. Dock så gick företaget i konkurs 2020 så du ska absolut inte köpa deras elcyklar om de fortfarande säljs!

Bikeid

Såg faktiskt en av deras elcyklar en gång på Östermalm. Den var snygg! Med batteriet integrerat i ett av naven med en liten motor. De säljer även vanliga cyklar vilket för det förvillande för man ser inte skillnad! De har 2 elmodeller, Step Through E som ser ut som en damcykel och Diamond E som ser ut som en oväxlad Fixie:

Jag håller med om att de är snygga och är din dröm att lura polarna att du cyklar om dem på en vanliga cykel är detta kanske cykeln för dig. Men batteriet är på bara 154,8Wh. Minns Zet Light som var en liknande elcykel och räckvidden var kanske 10-20 km. Cykeln har dessutom blåtand så det är stor chans att batteriet för (t.ex. Crescent Koppla) om du inte laddare ofta och hur i helvete byter man batteri om det är inbyggt i cykelns motor!

Det är intressant elcyklar men ekonomin ser gräslig ut. Hyfsad omsättning i början på ca 6-7 miljoner men med ingen eller låg vinst. 2020 fick de avskeda sin enda anställda. Omsättningen halverades och lagret minskade från 1,8 miljoner till 400 000 kr. Egna kapitalet var också på -231000! Jag har aldrig sett – på denna post tidigare! Detta är inte ett stabilt företag och kommer konka när som helst.

Bluepower

Säljer 2 typiska kinesiska lågpris elcyklar. Batteri på bara 8Ah förklarar det låga priset delvis. De har ett kommanditbolag så jag kan inte se ekonomin. Men med så låga priser är det svårt att se att de går med vinst. Verkar som de egentligen sysslar med bilstyling och biltillbehör. Inte ett fordon du kan förvänta dig håller länge eller går att reparera.

Cargobike

Dessa är fortfarande kungar på lastcyklar och troligen störts på detta i sverige! Det har också startat Volto som säljer elmopeder. Nyheten för i år är helt klart hjul utan ekrar:

Ska man lasta tungt så är ekrar ofta ett ok! Om de börjar lossna går de snart sönder och det är ett helvete och fixa och på en cykel med 3 hjul ännu värre! Dessa hjul är lite tynge men det gör att den blir stabilare och ser snyggare ut! De säljer fortfarande lastycklar med vanliga hjul men verkar ha bytt på ungefär häften! Detta är en bra inovation från Cargobike! Den enda andra elcykeln i sverige med ekerfria hjul jag känner till är annars Sunstorm B6.

Cargobike har annars 131 reservdelar i och det är ingefär så många delar det finns på en cykel! En elektriskt lastcykel är det inte många cykelaffärer som tar emot för service, men kan du reparera den själva kan nog Cargobike vara ett bra alternativ om du inte har råd med de dyrare modellerna. Ekonomin ser helt okej ut och de satsar sort på att växa och har därför nästan ingen vinst. Men de har ökat omsättningen och lagret med nästan 50% varje år sedan 2016.

Elbi

Något företag med namnet “Brand New Båstad AB” finns inte. Men ELBI Bike AB finns i båstad men ekonomi ser enormt dålig ut! Stora förluster varje år och minskade omsättning som ä nere 2000 kr år 2020! Inte ansökt om kunkurs ännu men det är nog dags!

Fantic

Riktigt häftiga MTB elcyklar! Men så kostar de 40000-100000 kr. De har lagt in modeller för 2022 men inte lagt in några nyheter på över 14 månader. Westcoast Bikes AB bildades 2020-09-07 så finns ingen bokföring ännu. Ska bli spännande att följa detta märke.

Garanterad Sadel (Elbeck)

De försökte först sälja Elcyklar som Elbeck men la ner det 2018 för att istället typ leasa ut elcyklar. En spännande idé men har i stort sett ingen omsättning alls sedan starten så man kan definitvt säkna det som nerlagt sedan 2019.

Haibike (rideaway)

Sälja i sverige av rideaway som har showroom i Göteborg och Stockholm. Det säljer också några andra märken som Winora, BMC samt även vanliga cyklar. Det är helt klart intressanta fordon men jag har besökt ett av deras showroom och det är så fullt med cyklar att man knappt kan komma in. man får egentligen inte provcyklar eftersom de är så dyra cyklar och de listar nästan 200 modeller på hemsidan! Det är en jävla röra! Det kallas “kill your darlings”, dvs sälja bara saker ni älskar! Inte ALLT ni kan få tag på. Det är rörigt för och för kunden!

Företaget är uppdelar i 2 delar. Dels Rideaway GBG AB som har mager omsättning och ingen vinst. Samt Rideaway AB som troligen avser Stockholms butiken och den omsätter nästan det dubbla men i stort sett ingen vinst där heller och då har de ändå skjutit till över 3 miljoner i eget kapital! Skulle de välja ut max 10 modeller, 5 elcyklar och 5 vanliga som de verkligen tror på och satsa på dem istället för att tvinga kunden att försöka jämföra 200 modeller utan att kunna provcyklar, då gör nog de flesta som jag, och går någon annan stans!